Konkurent võib olla ka koostööpartner
Seda, kuidas konkurendiga vastastikku kasulikku koostööd teha, käisid Loov Eesti+Maa PESA programmis osaleva Postitee võrgustiku liikmed uurimas Lahemaa õppereisil. Hea ülevaate piirkonna mõisate turundustegevusest andis Sagadi mõisa müügijuht Monika Sooneste.
Sagadi mõisa haldavad metsamehed – täpsemalt Riigimetsa Majandamise Keskus. Seega on mõisa tegevused paljuski seotud metsa ja loodusega. Mõisa tegevuse edukust kindlustavad väga paljud tegevused: peamajas tutvustatakse mõisnike elu, näidatakse mõisa interjööri ja mööblit, keldrikorrusele on mahutatud Eesti metsandusarhiiv. Atraktiivne mõisamaja on suurepärane pidude, pulmade ja seminaride toimumiskoht. Mõisa territooriumilt leiab veel metsandusmuuseumi, looduskooli, hotelli ja restorani. Mõisas korraldatakse teemapidusid ning see on ka suurepärane ajastukohane filmimiskoht. Piirkonnaga tutvumise hõlbustamiseks saavad külastajad kasutada rendirattaid.
„Kõikide tegevustega majandame ennast ära,“ rääkis Monika Sooneste. Tõsi küll, kui on vaja suuremaid ehitus- või remonditöid teha, tuleb RMK appi.
Lahemaa tuntuimad mõisad, Sagadi, Palmse ja Vihula, teevad omavahel koostööd, et piirkonda tulnud klient ikka rahule jääks. „Iga mõis on leidnud oma nišši, üksteist me ei korda,“ selgitas Sooneste. „Koostöö on meile kõigile kasulik, tegelikult oleme konkurendid ainult pidude ja seminaride kliendile,“ lisas ta. Kuna iga mõis pakub erinevaid võimalusi, siis jääb kliendi valida, millise mõisa teenuseid ta kasutab.
Koostöös pakutakse näiteks paketti „Kolm kaunist Lahemaa mõisa“, milles ühe hinna sees saab külastada Palmse mõis-vabaõhumuuseumi ja degusteerida Palmses Eesti veine, mõnuleda Vihula öko-spas, külastada Sagadi mõisa härrastemaja ja metsandusmuuseumit ning süüa õhtust ning majutuda kas Sagadis või Vihulas. „See pakett toimib eriti hästi Soome turule,“ ütles Sooneste.
Koostöös pakutakse ka paketti „Kolme mõisa viinakeldri saladus“, kus igal mõisal on omaaegse rikkuse allika, viinaajamise, tutvustamisel oma roll.
Koostööd tehakse ka Eesti toidu tutvustamisel. Sagadi keskendub ulukiliha toitudele, Vihulas on peenem öko-menüü, Palmse pakub talupojatoite ning Altjas kalaroogi. Jällegi saab kliendile soovitada just temale sobivat menüüd. Kui mõnes mõisas jääb majutuskohti puudu, saavad teised mõisad kokkuleppehindadega appi tulla. „Jagame omavahel ka klientide tagasisidet, see on väga väärtuslik info oma teenuste parandamisel,“ kinnitas Sooneste.
Vaata galeriid postiteelistest Lahemaal: