Kui kohalik toit kohtub loomemajandusega
Põhjaka mõis tervitab esmaspäeva hommikul saabujaid kevadpäikeses. Kaheks päevaks leiavad inspireeriva ruumi koostööks 35 Järvamaa ettevõtjat, kes on kutsutud osalema TeamLab@Kohalik toit töötoas.
Loov Eesti koostöös Järvamaa Arenduskeskusega on otsustanud kasutada disaini tööriistu, et väärindada kohalikku toorainet.
Kokku on tulnud kohalikud ettevõtjad, et häkatoni formaadis üritusel leida uusi väljundeid kohalikule toorainele ja töötada välja uusi ideid turismiteenuste arendamisel ja uute loovate kohtumispaikade loomisel.
Esmaspäeval alustame tootearendusega, kus koolitajaks tippkokk Indrek Kivisalu. Mis võiks olla osalejatele rohkem innustavam, kui Indreku isiklik eeskuju. Food Studio brändi loomine ja naturaalsete puljongide näol uuendusliku toote turule toomine on olnud pikk ja nagu selgus siis ka mitte kõige lihtsam tee.
Igatahes oli päeva alustuseks hea start ning kohalolijatest pea kõik esitlevad oma ideid. Luuakse kuus meeskonda, et järgmises etapis Indrek Kivisalu mentorluse all edasi töötada. Mentoritena liituvad ka Curated by Bakerman stuudio toidudisainerid Helis ja Maria. Teada tõde on seegi, et me sööme ka silmadega, kõik mis taldrikul peab olema ka isuäratava välimusega.
Tegusad eestvedajad Türilt on asunud looma kogukonnamaja KONN kontseptsiooni, kuhu kindlasti kuuluks ka kohvik, mis pakub kohalikust toorainest toitu.
Hindreku turismitalu uus teenus on kanuumatkad, mis tänu tööka kopra loodud saarekesele saavad ka Rabarestorani peatuse.
Kilplaste teemapark murrab peab retseptide üle, mis kasutaks kilplaste lugudes leiduvaid tooraineid. Peatuma jäädakse nõgeste ja tatra juurde.
Wittensteini Ajakeskus Paides on alustanud ambitsioonika ideega avada linnuse vahitornis restoran.
Noorimad osavõtjad võtavad nõuks kanepikiust tooteideede arendamise.
Põhjaka omanikud analüüsivad aga Järvamaa suurt pilti, kus täna puudub isikupärane toit või toiduaine. Kogu maailm teab, et Crema Catalana on Katalooniast, mis võiks olla aga Järvamaalt?
Päeva lõpetame meeskondade pitchinguga ja olen kindel, et veel koduteel settivad need jagatud nõuanded ja kogemused.
Teisipäev algab sama hoogsalt, eelmise päeva väsimusest pole jälgegi. Tänane koolitaja ja mentor on disainer Markko Karu. Markko sõnum on konkreetne ja samas lihtne. Uus toode peab lahendama kliendi probleemi. Toote pakendi roll on ülioluline, sest kaupluses on palju analoogtooteid ja seetõttu on nähtavuse saavutamine väga raske.
Jõuame rääkida ka brändingust, sest kliendi lojaalsus tagab meile pikaajalise edu. Kas ja kuidas brändida oma uut ideed, on meeskondade küsimus, mida Markko mentorluse all lahendatakse. Tunnid mööduvad kiirelt ja lõpuks on ikka tunne, et ajast jäi puudu. Nii mõndagi oleks tahtnud veel küsida ja arutada.
Õhtupäikeses saabub aeg kokkuvõteteks.
Järvamaa oma toiduaine on piim, nii otsustas meeskond, kes ideed arendas. Piima toodetakse siin palju ja küllap see ongi meile liiga igapäevane, et teda esile tõsta. Zürii poolt leiab tunnustamist idee, kus festivali PIIMA PIDU korraldamisega tõstetakse piim väärikalt esile.
Türi kogukonnamaja KONN sai kirja palju mõtteid, mis aitavad edasi arendada projekti, kus väärindamist ootab vana maja. Loomemajandus, kui hüljatud paikadele uue elu andja, saab ka siin oma võlujõudu demonstreerida. Loovad töötoad, stuudiod, näituseruumid ja kindlasti kohvik on see, kust saab alustada ja millega kogukonda kaasata ja liita.
Ideaalselt sobivad Türi kogukonnaaeda kanepikiust istutuskastid permakultuuride kasvatamiseks. Sellega said osalenud noored juba esimese potentsiaalse kliendi, kes jääb istutuskastide valmimist pikisilmi ootama.
Kilplaste küla kohvikusse tulevad aga müügile nõgeseküpsised, mis valmivad originaalretsepti järgi ja mille pakend jutustab ka loo, kuidas kilplased soola kasvatama hakkasid, kuid kasvas vaid nõges.
Rabarestorani menüü aga sai just nii lihtne, et kokk selle valmistamiseks täisvarustuses kööki ei vaja, kuid kindlasti maitsev ja kosutav, et matkajatele elamust pakkuda.
Häkatoni TeamLab@Kohalik toit võitis aga Wittensteini Ajakeskuse meeskond, kes asub käivitama restorani – Restoran läbi ajastute. Sealses menüüs saab valida erinevate ajastute toite alates muinasajast kuni tänapäevani. Auhinnaks kuulub neile 8 tundi mentorlust Indrek Kivisalult. Oleme kõik ootusärevad ja valmis maitseelamusteks uues restoranis Paide Vallimäel.
Loov Eesti korraldatav TeamLab tuleb järgmisena Raplas ja otsib loomemajanduse abil lahendusi juba uutele probleemidele.
TeamLab on osa Loov Eesti+Maa II projektist, mida rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist loomemajanduse arendamise meetmest.
Artikli autor: Eva Leemet