Kuldnõela võitis pesudisainer Kriss Soonik-Käärmann

24. oktoober, 2014

3455019t100h91a9Neljapäeva õhtul auhinnati ühte Eesti disainerit Kuldnõela preemiaga. Žürii nomineeris Kuldnõelale Lilli Jahilo, Kristina Viirpalu ja Kriss Soonik-Käärmanni, kelle hulgast viimane hinnatigi Kuldnõela vääriliseks.

Kriss Soonik-Käärmann näitas oma võidukollektsioonis säravalt, et ka väga nappide vahenditega võib veenvalt edasi anda oma selge stiiliseisukoha. Pesu- ja puhkerõivamaailm ei paku loungerie autori enda sõnul eneseväljenduseks rõivaste kaudu ju haute couture’i sarnaselt kümneid meetreid siidi ja sadade tundide mahus käsitööd.

“Kriss Sooniku provokatiivne ja modernne pesumaailm väärib esiletõstmist ja tunnustamist mitmest aspektist – esmalt on sümpaatne, kuidas tema värske, iseteadlik ja pingutuseta seksikas ilu tõukab troonilt beibeliku ja nõrga kaunitari prototüübi,” tõi välja žürii liige Kristina Herodes. “Lisaks on autor suutnud avardada ilu mõiste piire nii nappide vahenditega, nagu seda pesu- ja lounge-rõivad võimaldavad. Kolmas tugev trump on Krissi tohutu ettevõtlikkus, julgus ja omanäolisus, mis on aidanud välja murda rahvusvahelisele turule ja seal edukalt leida kollektsioonile edasimüüjad ja austajad. Disaini puhtus annab tunnistust autori väljakujunenud isiksusest, niisamuti julgus piire katsetada – hulljulged elemendid, kohati pöörased materjali- ja värvikombinatsioonid. Provokatiivne mängulisus nii disainis kui stilistikas loob äratuntava kosmopoliitse maailma, mis hästi sobib kaasaja kaunitari eneseteadliku natuuriga.” 

Eesti mainekaim moedisaini auhind Kuldnõel antakse silmapaistvale moedisainerile loomingulise järjepidevuse eest vähemalt viie viimase aasta vaates, kusjuures peetakse silmas kollektsioonide kvaliteeti ja funktsionaalsust, ajakohasust ja ilu, lisaks pööratakse tähelepanu ka müügiedule ning ekspordivõimekusele. Kuldnõela võitjat, Kris Soonikut ootab lisaks auväärt tiitlile ka võitu sümboliseeriv kuldne nõel, mille on valmistanud käsitööna metallikunstnik Jaanus Valt. 

Kuldnõela kõrval teist aastat olev auhind – Hõbenõel – anti välja viimase aasta eredaima sähvatuse eest meie moetaevas, tegemist on auhinnaga julge pealehakkamise, erakordse ettevõtlikkuse, särava idee ja energilise teostuse eest. Žürii koosseisus Signe Kivi, Kristina Herodes, Edward Köster, Urmas Väljaots ja Kristi Pärn-Valdoja valis Hõbenõela nominentideks Triinu Pungitsa, Vassilissa Danaviri ja Marit Ilisoni. Hõbenõela võitis Triinu Pungits.

Lisaks Kuldnõelale ja Hõbenõelale anti välja ka Eesti moeelu edendaja – Moemootori tiitel, mis läks ehtekunstnikule, õppejõule, fotograafile Tanel Veenrele.

Foto: Elu24