„Eesti kultuur maailmas“ I taotlusvoorust sai toetust 34 projekti

05. märts, 2013

eike eller

“Kultuuriministeeriumi programmi „Eesti kultuur maailmas“ I taotlusvoorust sai toetust 34 jätkusuutlikku ekspordipotentsiaaliga projekti kogusummas 401 955 eurot,” rääkis Kultuuriministeeriumi rahvusvaheliste suhete osakonna juhataja Eike Eller. Loe edasi » 

 

Taotlusi esitati kõigist kunstivaldkondadest. Tulenevalt valdkondade eripärast, on ka toetatavad projektid väga eriilmelised, kuid kõigi nende kohta võib kokkuvõtlikult öelda, et tegu on jätkusuutlike ekspordipotentsiaaliga projektidega.

Kõige arvukamalt toetatakse esimese vooru raames muusikaprojekte. Eraldi võiks esile tuua ERSO ja Eesti Filharmoonia Kammerkoori USA-tuurid, samuti Eesti tippkollektiivide esinemise Schleswig-Holsteini Muusikafestivalil, kus Eesti koos Läti ja Leeduga, on sel aastal peakülalise staatuses. Mitmed organisatsioonid nagu Musiccase, Muusikute Täiendõppe Keskus, Eesti Muusikafestivalid ja Eesti Jazzliit saavad toetust eesti muusika eksporti toetavateks tegevusteks.

Filmivaldkonnas toetatakse filmide “Lisa Limone ja Maroc Orange: tormakas armulugu” ja „Elavad pildid“ rahvusvaheliseks leviks vajalikke tegevusi. Kujutava kunsti vallas saab toetust Tallinna Graafikatriennaal, Eesti kunstielu kõige pikaajalisema traditsiooni ja laiema rahvusvahelise võrgustikuga ettevõtmine. Välismaistel lavadel väga oodatud Teater NO99 kavandab mitmeid välissõite, samuti Theatrum. Selle aasta aprillis toimuvad Carcassonne’is Prantsusmaal mitmekesise programmiga Eesti kultuurifestival ning Ungaris juba traditsiooniks saanud ja viiendat korda toimuv Eesti kultuurinädal.

„Eesti kultuur maailmas“ programmi eesmärk on eesti kultuuri rahvusvahelistumine ja kultuuriekspordi soodustamine, kultuuri kaudu Eesti tutvustamine maailmas ja võimaluste loomine Eesti loovisikutel, kultuurikollektiividel ja loomeettevõtjatel rahvusvahelisele areenile jõudmiseks. Jaanuarikuisele taotlusvoorule järgnevad voorud ka aprillis ja septembris.

Eike Eller, Kultuuriministeerium, Välissuhete osakonna juhataja