ENTRUM kasvatab julgete noorte põlvkonda

21. november, 2011

altLaupäeval, 19. novembril kogunes Tartus Eesti Energia algatatud noorte ettevõtlikkuse arenguprogrammi ENTRUM teisele Lõuna-Eesti sessioonile 90 noorte projektimeeskonda. Noored õppisid oma ala tipptegijate käe all, kuidas koostada idee elluviimiseks head tegevusplaani.


 

„Kui enne tänast kahtlesime oma idees, siis nüüd on nii palju entusiasmi, et igal juhul teeme ära,” rääkis Lähte Ühisgümnaasiumi õpilane Aigar Sambla projektimeeskonnast DangerZone. Sambla sõnul andis juhendaja neile häid näpunäiteid, kuidas luua vajalikke kontakte ja nõustas eelarve osas. “Nendele detailidele ei olnud me enne mõelda osanud,“ ütles Sambla, kelle meeskonna plaan on hakata korraldama ekstreemspordiüritusi.

ENTRUM programmi ühe külalisjuhendaja, Uuskasutuskeskuse tegevjuhi Katriin Jüriska sõnul on noorte ideed idealistlikud ja noortel tahtmist palju, aga plaanid on toored just seetõttu, et ei olda veel kursis valdkonna ja ettevõtlusmaailma toimimispõhimõtetega.  „Juhendaja roll on hoida noorte tegemistel pidevalt silm peal ja küsida konkreetseid suunavaid küsimusi, mis aitavad noortel ideedest teostuseni jõuda,“ ütles Jüriska.

Noorte ettevõtlikkuse arenguprogrammi teise sessioon inspiratsioonikülalised juhtimisajakirja Director peatoimetaja Taivo Paju ja ärijuht Kristel Treier ning moedisainer Hanna Korsar tunnistasid, et on ise elus kordaminekute kõrval piisavalt kogenud ka põrumisi tõdemaks, et hea ettevalmistus ja läbimõeldud plaan on edu aluseks.

Taivo Paju sõnul on Eesti Energia algatatud programmi juures oluline just kehtiva mõtteviisi muutmine. „Hästi suur lootus on, et ENTRUM noortest saavad inimesed, kes julgevad oma ideid välja mõelda, teoks teha ja Eestis ning mujal maailmas läbi lüüa,“ ütles Paju. Ta loodab, et tänu noorena omandatud ettevõtlikkuse mentaliteedile on meil tulevikus töötukassas lühem järjekord ja vähem „halle inimesi“. „Tegelikkuses on noored täiesti võimelised ise ellu viima seda, mida tavaliselt täiskasvanutelt oodatakse,“ on Paju noorte võimekuses veendunud. „ENTRUM ütleb noortele, et ära istu ja oota pika käega, et keegi midagi sinu heaks ära teeks, vaid tee seda ise.“

ENTRUM programmi raames esitasid Lõuna-Eesti noored ligi 90 projekti, mille hulgast leiabki kõige rohkem just selliseid ideid, mille eesmärk on lahendavad puudujääke noorte endi elukeskkonnas. Noortekeskused, – ajakirjad,  – laagrid ja -tööotsimisportaal on vaid üksikud näited ideedest, mida noored oma kodukohas käivitada soovivad.

Arenguprogrammi teisel sessioonil kohtusid noored esmakordselt külalisjuhendajatega ning iga projektimeeskond sai kiirkohtumiste vormis tagasisidet oma ideele vähemalt tosinalt oma ala professionaalilt. ENTRUM külalisjuhendajad on noortele toeks kogu projekti ettevalmistamise ja elluviimise jooksul.

Eesti Energia algatatud noorte ettevõtlikkuse arenguprogrammis ENTRUM osaleb ligi 400 teadmistejanulist noort Tartumaalt, Jõgevamaalt, Põlvamaalt, Võrumaalt ja Valgamaalt. Täiendavat informatsiooni ENTRUM programmi tegevuste kohta ja Lõuna-Eesti noorte projektiideed leiad programmi veebilehelt www.entrum.ee.