Ressursid, mis loovad homse: järgmisel nädalal algav Tallinna Arhitektuuribiennaal näitab teed tuleviku arhitektuurile

04. oktoober, 2024

10. oktoobril stardib Tallinna Arhitektuuribiennaal (TAB) 2024 teemal „Ressursid tulevikuks“, mis uurib, kuidas taaskasutatud ja ümbertöödeldud ressursid saavad kujundada tuleviku linnaruumi. Rahvusvaheline biennaal kutsub pidama dialoogi ja eksperimenteerima, tuues kokku maailma tipparhitektid, disainerid ja mõtlejad, et üheskoos otsida lahendusi jätkusuutliku ja inimkeskse arhitektuuri loomiseks 

Sel aastal kannab biennaal tabavat peakirja „Ressursid tulevikuks“ ning kutsub leidma uusi viise, kuidas ehitada maailm, mis pole mitte ainult jätkusuutlik, vaid ka rikastav. Peakuraatori Anhelina L. Starkova juhtimisel keskendub TAB 2024 sellele, kuidas kohalikud ja globaalsed muutused – alates pandeemiast kuni sõdadeni – mõjutavad meie arusaama ruumist, hoonetest ja linnadest. Starkova sõnad resoneerivad sügavalt: „Arhitektid ei ole lihtsalt süsteemi kujundajad – me oleme ise see süsteem.“

TAB 2024 ei paku pelgalt esteetilist naudingut; see on intellektuaalne platvorm, mis toob esile küsimused, mida arhitektuur peab tulevikus lahendama. Kuidas pikendada hoonete eluiga? Kuidas luua ruume, mis teenivad kõiki, mitte ainult väljavalitud väheseid? Kuraatorinäitus Eesti Arhitektuurimuseumis, sümpoosion Eesti kunstiakadeemias ja installatsiooniprogramm lubavad vastuseid just neile põletavatele küsimustele.

TAB 2024 keskne osa on kuraatorinäitus „Ressursid tulevikuks“, mis esitab provokatiivseid küsimusi meie arhitektuuristrateegiate tuleviku kohta. Kuidas saame pikendada hoonete eluiga ja muuta need vastupidavamaks? Kuidas saab arhitektuur teenida kõiki ühiskonna liikmeid, mitte ainult privilegeeritud väheseid? Näitus toob kokku osalejad kolmes peamises jaotuses – sotsiaalne intelligentsus, ehituskontseptsioon ja materjali kujundus –, pakkudes külastajatele võimalust näha, kuidas erinevad ideed ja materjalid võivad arhitektuuri tulevikku kujundada.

Avanädala kavas on lisaks kuraatorinäitusele ka TAB sümpoosion, mis toimub 11. oktoobril Eesti Kunstiakadeemias ning kus esinevad mitmed tunnustatud arhitektid, teoreetikud ja disainerid. Sümpoosionil arutletakse interdistsiplinaarsetel teemadel, alates sotsiaalsest urbanismist kuni ehitusmaterjalide ringluse ja linnade jätkusuutlikkuseni. Sümpoosioni esinejate seas on Kristoffer L. Weiss, Emmanuelle Déchelette, Sascha Roesler, Hannes Tarn ja paljud teised.

Üks biennaali olulisemaid sündmusi on installatsiooniprogramm, mille raames ehitatakse Balti Jaama ootepaviljon. See paviljon, mis on loodud taaskasutatud materjalidest, jääb Tallinna linnaruumi alaliseks osaks, sümboliseerides arhitektuuri võimet pakkuda nii varju kui ka läbipaistvust. Installatsiooni autoriteks on Elisabeth Terrisse de Botton ja Matthieu Brasebin, kelle projekt valiti välja enam kui 80 rahvusvahelise töö hulgast.

Avanädala lõpetab RAK x TAB seminar „Present(ing) Resources“, kus Euroopa arhitektuuri teoreetikud ja praktikud arutavad materjalide ringluse edukate projektide üle ja pakuvad välja ideid Tallinna mahajäetud või amortiseerunud hoonete kasutusele võtmiseks. Seminar toimub 12. oktoobril ja seda juhib urbanist ja jätkusuutlikkuse ekspert Tõnis Arjus.

TAB 2024 ei ole pelgalt arhitektuurinäitus – see on intellektuaalne platvorm, mis tõstatab olulisi küsimusi meie tuleviku kohta. See festival on üleskutse mõelda arhitektuurile mitte ainult kui esteetilisele väljendusele, vaid kui vahendile, mis saab pakkuda lahendusi maailma suurimatele väljakutsetele.