Digidisaini tunnustatuim teoreetik Mario Carpo Kanuti Gildi saalis

23. september, 2015

EKA arhitektuuriteaduskonna avatud loengute sarja uue hooaja avab digitaalse disaini ajastu üks olulisimaid teoreetikuid Mario Carpo.

Loeng toimub neljapäeval, 24. septembril kell 18, Kanuti Gildi saalis (Pikk 20, Tallinn).

“Mario Carpo aitab mõtestada arvutipõhise disaini olevikku – miks algoritmiliselt disainitud esemed ja hooned sellised välja näevad nagu nad näevad – seades arhitektuuri ja disaini kaasaegse praktika teoreetilisse ja ajaloolisse konteksti,” selgitab tänavuse arhitektuuriteaduskonna avatud loengute sarja üks kuraatoritest Sille Pihlak.

Carpo uurimisvaldkond on arhitektuuri teooria ja kultuuritehnoloogia ajalugu, fookusega varajasel uusajal – Vitruuviusest, Alberti ja Vignolani – ning kaasaegse digitaalse disaini teoorial, 1990ndatest kaasajani.

Oma teoses “The Alphabet and the Algorithm” on Carpo välja toonud tehnoloogiliste murrangutega seonduvad kultuurilised muutused, kirja kasutuselevõtust digirevolutsioonini. “Modernistlike identsete koopiate ja mehhaaniliste standardite aeg on läbi – kõik, mis on digitaalne, on varieeruv,” kirjutab Carpo.

Mario Carpo õppis Firenze Ülikoolis, hiljem jätkas ta uurimistööd Euroopa Ülikooli Instituudis, kus valmis ka tema doktoritöö moodsa ajaloo teemal. Carpo teadustöö ja väljaanded keskenduvad arhitektuuriteooria, kultuuriajaloo, meediaajaloo ja informatsioonitehnoloogia vastastikmõjudele. Tema digitaalse disainiteooria ajalugu „Alfabeet ja algoritm”, ajakirja Architectural Design lugemik „Digitaalne pööre arhitektuuris”, uusi arhitektuurseid representeerimisviise käsitlev „Arhitektuur printimise ajastul” ja mitmed teised teosed on olnud digitaalsuse arhitektuuriajalukku kirjutamisel märgilise tähtsusega.

Mario Carpo on arhitektuuriajaloo professor Londoni Ülikooli kolledžis Bartletti Arhitektuurikoolis, eluaegne professor Pariisi La Villette’i Arhitektuurikoolis, Kanada Arhitektuurikeskuse õppekeskuse juht ja Yale’i ülikooli Vincent Scully külalisprofessor. Samuti on ta õpetanud mitmetes teistes arhitektuurihariduse ülemaailmse tähtsusega koolides nagu Cornelli Ülikool ja Massachusettsi Tehnoloogiainstituut (MIT). Tema tekstid ilmuvad pidevalt nii Log’is, Arch+’is, Domuses, Perspectas, Artforumis kui ka mitmetes teistes teedrajavates ja lugupeetud disainiväljaannetes.

Loengusarja sügissemestril astuvad eesti publiku ette veel Marjan Colletti (marcosandmarjan), Kristina Schinegger (SOMA), Andrew Witt (Harvard University), Jan Knippers (Stuttgart University), Roemer Van Toorn (Umeå School of Architecture)

Arhitektuuriteaduskond kutsub Tallinnasse loengusarjale esinema maailmas tuntud arhitekte, teoreetikuid, kriitikuid ja urbaniste, et tutvustada arhitektuuri, disaini, linnaehituse ning kriitilise mõtte värskeid vaatenurki. Loengud on mõeldud nii arhitektuurivaldkonna tudengitele ja erialaga seotud professionaalidele, kui ka ruumikultuuri huviliste laiemale ringile ja tulevastele arhitektuuritudengitele. Loengud on inglise keeles ning tasuta.

Loengusarja korraldab Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskond, sarja toetab Eesti Kultuurkapital.

2015 loengusarja kuraatorid on Sille Pihlak ja Siim Tuksam.

Lisainfo:
Anu Piirisild
Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskond
arhitektuur@artun.ee
tel 642 0071